Documentatie

De eerste reeks documenten op deze bladzijde betreft werken die inzoemen op de gebeurtenissen van 1830, bekeken vanuit Belgische hoek. Klik op het schutblad om het boek te downloaden

Documentatie

Op deze pagina vindt u een aantal gedigitaliseerde boeken, die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met de Belgische omwenteling van 1830.


Veel leesplezier!


Indien u zelf over documentatie beschikt waarover wij mogen beschikken, dan mag u zeker contact met ons opnemen.

De Brabançonne

De Brabançonne, het Belgisch Volkslied, werd geschreven door Jenneval en op muziek gezet door François van Campenhout.


De tekst van Jenneval was echter behoorlijk aanstootgevend voor de Nederlanders. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Charles Rogier schreef daarom in 1860 een nieuwe tekst, die nog steeds gebruikt wordt. Je vindt hier de verschillende versies van de tekst.


Toen de tekst van Jenneval verscheen in Le Courrier des Pays-Bas, had van Campenhout er nog geen muziek op gecomponeerd. Er werd dan maar verwezen naar Les Lanciers Polonais, een op dat ogenblik redelijk bekende Franse mars, die zo klinkt ...


Théodore Juste publiceerde in de jaren 1870 een hele reeks biografieën over de stichters van de Belgische monarchie. U vindt hieronder alle 30 delen van de reeks. Klik op de afbeelding om naar het desbetreffende boek te gaan.


Hieronder volgen een aantal boeken, die in Nederland werden uitgegeven en die de andere kant van het verhaal vertellen... Klik op een afbeelding om de tekst te downloaden.

Onderstaande teksten betreffen fictie, maar verwijzen alle, direct of indirect, naar de dagen van de revolutie. Allen belichten het verhaal langs 'Belgische' zijde.Onderstaande teksten zijn pamfletten, gedichten, liedjes en andere toneelstukken, die de gevechten en de scheiding benaderen vanuit de Nederlandse invalshoek.

In de volgende reeks documenten wordt de klemtoon gelegd op de periode 1831 - 1832, met de Tiendaagse Veldtocht en de beschieting van de citadel van Antwerpen door het Franse leger, einde 1832. De werken beschrijven een en ander vanuit het Belgische of Franse standpunt.

Onderstaande documenten belichten eveneens de periode van 1831 - 1832, maar nu vanuit Nederlands standpunt.